Magyar  English
Keresel valamit?
Termékcsoportok
Márkáink
facebook.com/Freeski.hu
Előnyök, ha nálunk vásárolsz!

Szöcsi the Stuntman

Szöcsi the stuntmanÚj fába vágta a fejszéjét Ambrus, egy érdekes helyre iratkozott be: ez a kaszkadőrsuli. A freeski életérzéstől nem esik mesze az extrém helyzeteket főként film felvételekben megvalósító képzett szakemberek élete. Az adrenalin legalábbis mindkettőben ott van. Ha valakinek sok „skill”-je van, azaz több dologhoz ért (sportok, technikai elemek), sikeres karriernek nézhet elébe.

 A kaszkadőr képzés részleteiről érdeklődtem Szöcsitől:

-„A képzés két éves, és OKJ-s végzettséget ad. Heti hat edzésünk van, ebből kettőn fakultatív a részvétel, minden este 5-8 között. Felváltva vannak kondicionáló illetve technikai edzéseink. A kondicionálást az Omszki-tó mellett található Budakalász Sportcentrumban tartják.
Kéthavonta vannak felmérő vizsgáink, éppen most van az első sorozat, ahol az eddig tanult technikákat kell bemutatnunk. Több tárgyból kapunk osztályzatokat, mint pl. vívás(harc), esések, zuhanások, kondíció (futás).
A zuhanást például daruról tanuljuk, ahol egy ún. air bag-be kell ugrani kb 10m-ről. Legutóbb Polgárdiban volt egy ilyen edzéssel egybekötött bemutatónk a repülő napokon. Voltak még műugró órák is, és amit nagyon várok, az amikor majd felgyújtanak. Pszichésen nehéz feladatnak tartják, de a technikai megvalósítása biztonságosnak mondható.”

-Mi az ami motivál ebben a szakmában?

-„Jó a hangulat a csapatban, és az elhelyezkedésben is segítenek a képzés vezetői. Állítólag viszonylag hamar lehet kisebb-nagyobb munkákhoz jutni majd. A kihívás is nagyon motivál. Ezért hasonló a freeski-hez: amikor lenéztem a daruból az air bag-re zuhanás előtt, ugyanúgy éreztem, mint amikor egy új trükköt készülök beadni a snowparkban.”
Ezt az érzést már sokan megtapasztalhattuk, akár átlagemberként kisebb balesetek előtti pillanatokban, stresszhelyzetekben. Amikor kidugul az orr, és felgyorsul a szívverés, akkor ott az adrenalin. Ezt követi egy belső csend, kiürül fejünk, gondolatmentesen éljük a jelen pillanatot. Ott fenn a levegőben, nincs más, csak a cselekvés. Mi vagyunk a cselekvés, s ez boldogságot eredményez. Ezért akarunk újra ott lenni fenn, majd észre sem vesszük, s már függünk az érzéstől. Persze ott a sérülés veszélye, én mégis azt mondom inkább ez, mint a kávé és a cigi.


Hajrá Szöcske, GO BIG!
 

Írta: Virág Patrik
 

 
 


<< Vissza
Oldaltérkép | Jogi nyilatkozat | Impresszum | Kapcsolat | Kik vagyunk?

A honlapon található termékeket megvásárolhatod a STORE13 üzletben is!

1113 Budapest, Karolina út 17/B.
Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 11.00-19.00, Szombat: 10.00-18.00, Vasárnap: ZÁRVA
Tel. (00-36)-1-466-5510, Mobil: (00-36)-30-319-3924, Skype: Store 13
freeski.hu Webáruház, 2010-2013, Minden jog fenntartva. Honlap és webáruházfejlesztés: www.radirsoft.hu